DE HONDENSHOW

Onder het kopje "Showresultaten" op deze website vind je de behaalde showuitslagen. In deze blog leg ik in het kort uit wat deelname aan zo’n dag precies inhoudt en hoe de puntentelling/kwalificatie werkt.

In Nederland worden regelmatig hondententoonstellingen georganiseerd. Meedoen met je hond is niet alleen leuk en gezellig, maar ook een leerzame en waardevolle ervaring. Je bent actief bezig met je hond en komt in contact met andere Schipperke-eigenaren.

Wil je een hond leren voorbrengen? Een van de belangrijkste vaardigheden die ze moeten beheersen, is netjes in "stand" staan. Met mijn jonge honden begin ik al thuis op een speelse en ontspannen manier te oefenen. Stap voor stap leer ik ze een vierkante houding aan te nemen, oftewel in  "stand". In de beginfase maak ik gebruik van een verhoging om het proces te vergemakkelijken. Daarbij geef ik het commando "staan" en beloon ik ze uiteraard met een heerlijke trainingssnack. 

Daarnaast volg ik regelmatig een ringtraining bij de kynologen vereniging, dit helpt de hond te wennen aan het showen tussen andere honden en in een drukke omgeving. Tijdens de ringtraining oefenen we het rustig draven aan de linkerkant, het stil blijven staan en het toelaten van een keurmeester die de hond betast. Het controleren van het gebit door de keurmeester wordt hierbij geoefend, een essentieel onderdeel van de keuring. Bij kleine rassen, zoals het Schipperke, gebeurt dit op een verhoogde (trim)tafel, wat meteen een goede en belangrijke oefening is om mee te pakken tijdens de ringtraining. 

Met ringtraining leer je de belangrijkste vaardigheden om jouw hond optimaal te presenteren. Bespreken van de do’s en don’ts, leren je hoe je jouw hond correct in stand zet en ontdek het juiste tempo dat bij jouw hond past. Daarnaast leer je hoe je de belangrijkste showfiguren, zoals de driehoek en de rechte lijn, op de juiste manier loopt.

Bij het showen gebruik je meestal een dun showriempje dat past bij de kleur van je hond, zodat het minder opvalt. Op de foto hieronder zie je een Schipperke met een bruin riempje. Een zwart riempje zou echter nog subtieler zijn en minder zichtbaar bij een donkere hond. 

Je kledingkeuze speelt ook een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je outfit contrasteert met de kleur van je hond. Draag bijvoorbeeld geen zwarte kleding als je hond zwart is, anders valt hij weg tegen de achtergrond.

Een ander belangrijk punt is om een inklapbare bench mee te nemen, zodat je hond tijdens een lange dag op de hondenshow kan uitrusten. Het is verstandig om je hond thuis alvast te laten wennen aan de bench. Ik zet de bench bijvoorbeeld in de woonkamer en geef ze daar lekkere voertjes in. Zo wordt de bench al snel een knus en vertrouwd plekje dat je hond geweldig zal vinden. Op de show is het dan meestal geen enkel probleem om je hond hierin even tot rust te laten komen.

Heb je bovenstaande geoefend? Dan is het tijd om je in te schrijven voor een hondenshow. Via de website www.onlinedogshows.eu kun je je aanmelden voor een show. Op deze site vind je ook alle showuitslagen. Ongeveer een week voor de show ontvang je een toegangsbewijs met je ring- en startnummer. Op dit bewijs staat tevens de aanvangstijd vermeld.

Een hondenshow is een evenement waar een keurmeester jouw hond beoordeelt op diverse criteria. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het uiterlijk, maar ook naar de bouw en anatomie van de hond. Daarnaast speelt het gedrag van de hond in de showring een belangrijke rol. Een hond moet sociaal, goed opgevoed en vrij van agressief gedrag zijn. Ook wordt gecontroleerd of de hond geen gebreken of gezondheidsproblemen heeft die zijn welzijn kunnen aantasten.

Tijdens de show nemen honden het binnen hun ras en klasse tegen elkaar op. De klasse waarin een hond uitkomt is onder andere gebaseerd op zijn leeftijd. De keurmeester, die bevoegd is om het specifieke ras te beoordelen, gebruikt hierbij de Rasstandaard als richtlijn. Iedere hond ontvangt een keurrapport waarin de bevindingen van de keurmeester worden vastgelegd, samen met de toegekende kwalificatie.

De keurmeester kan, volgens het Kynologisch Reglement, de volgende kwalificaties toekennen:

Uitmuntend (U) De beoordeling "Uitmuntend" wordt toegekend aan honden die in hoge mate aan de Rasstandaard voldoen. Een kleine afwijking of onbeduidende fout mag het ideale beeld niet verstoren. Deze honden hebben de kwaliteit om mee te dingen naar een kampioenschapsprijs.

Zeer Goed (ZG) De beoordeling "Zeer Goed" is bestemd voor honden die over het algemeen aan de Rasstandaard voldoen, maar enkele kleine onvolkomenheden vertonen die het ideale beeld verstoren of zich tijdens het voorbrengen niet optimaal presenteren. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor de kwalificatie "Uitmuntend".

Goed (G) De beoordeling "Goed" wordt gegeven aan honden die weliswaar aan de Rasstandaard voldoen, maar meerdere afwijkingen of een ernstige fout vertonen. Deze tekortkomingen verhinderen dat zij de kwalificatie "Zeer Goed" kunnen behalen.

Matig (M) De beoordeling "Matig" is voor honden die slechts in geringe mate aan de Rasstandaard voldoen, of die een zeer ernstige fout vertonen. Dit maakt het onmogelijk om een hogere kwalificatie toe te kennen.

Diskwalificatie Diskwalificatie Honden die niet aan de Rasstandaard voldoen, een diskwalificerende fout vertonen zoals beschreven in de Rasstandaard, of zich niet laten keuren, komen niet in aanmerking voor een kwalificatie en worden gediskwalificeerd.

 

Honden in de baby- of puppyklasse worden anders beoordeeld dan volwassen honden. Omdat jonge honden nog in ontwikkeling zijn en sterk kunnen veranderen, komen zij niet in aanmerking voor een kampioensprijs. Voor hen gelden de volgende kwalificaties:

Veel Belovend (VB): Deze kwalificatie wordt toegekend aan puppy's die op hun leeftijd goed voldoen aan de rasstandaard en waarvan verwacht wordt dat ze zich als volwassen hond volledig naar de standaard zullen ontwikkelen. Deze puppy's hebben het potentieel om later uit te groeien tot kampioenen.

Belovend (B): Puppy’s met de kwalificatie "Belovend" voldoen over het algemeen aan de rasstandaard voor hun leeftijd, maar vertonen al enkele fouten die hun groei en ontwikkeling beïnvloeden.

Weinig Belovend (WB): Deze kwalificatie is voor puppy’s die slechts in beperkte mate aan de rasstandaard voor hun leeftijd voldoen of meerdere duidelijke fouten vertonen.

 

De betekenis van CAC en CACIB:

CAC: Certificat d’Apitude au Championnat Het CAC is een kampioenschapspunt dat door de Raad van Beheer wordt toegekend tijdens kampioenschapsshows en kampioenschapsclubmatches. Dit punt wordt uitgereikt aan de beste reu en de beste teef van ieder ras, mits de hond de kwalificatie "Uitmuntend" heeft behaald.

Heb je met je hond vier CAC’s behaald onder minstens twee verschillende keurmeesters op minimaal drie verschillende shows? Dan kun je bij de Raad van Beheer de titel "Nederlands Kampioen" aanvragen.

Bij speciale shows, zoals de Winner in Amsterdam en de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging, kun je dubbele kampioenschapspunten verdienen. Let op: voor rassen met variëteiten kan de regel gelden dat er minimaal 20 honden zijn ingeschreven, waarvan er 16 daadwerkelijk aanwezig moeten zijn.

Reserve CAC: De tweede plaats bij de reuen en teven van ieder ras ontvangt een reserve kampioenschapspunt, mits de kwalificatie "Uitmuntend" is behaald. Vier reserve CAC’s kunnen worden omgezet in één volwaardig CAC. Voor de titel "Nederlands Kampioen" mag echter slechts één van deze punten uit reserve CAC’s opgebouwd worden.

CACIB: Het CACIB, uitgereikt door de F.C.I. (Fédération Cynologique Internationale), wordt toegekend op internationale hondenshows en tentoonstellingen. Het wordt gegeven aan de beste reu en de beste teef, mits zij de kwalificatie "Uitmuntend" hebben behaald, zijn ingeschreven in de open klasse of kampioensklasse, en minimaal 15 maanden oud zijn. Met een CACIB kun je in aanmerking komen voor de titel "Internationaal Schoonheidskampioen".

Om de titel "Internationaal Schoonheidskampioen" te behalen, moet je hond vier CACIB-certificaten verdienen in minstens drie verschillende landen, waaronder je eigen land van vestiging, onder beoordeling van minstens drie verschillende keurmeesters.

Reserve CACIB: De tweede plaats bij de reuen en teven van ieder ras kan een Reserve CACIB verdienen, mits zij de kwalificatie "Uitmuntend" hebben en zijn ingeschreven in de open klasse of kampioensklasse, en minstens 15 maanden oud zijn. Een Reserve CACIB kan worden omgezet in een volwaardig CACIB als de oorspronkelijke CACIB-winnaar al aan één van de volgende criteria voldoet:
1. De hond is al Internationaal Kampioen.
2. De stamboom van de hond bevat geen drie volledige generaties.
3. De hond is te jong voor het CACIB en startte in een verkeerde klasse.
4. De hond voldoet al tijdens de show aan de FCI-vereisten voor de titel "Internationaal Kampioen" (bijvoorbeeld door voldoende CACIB’s te hebben behaald).

De betekenis van BOB, BOG en BIS:

BOB: Best of Breed = Beste van het Ras
Na de keuring van alle reuen strijden de winnaars van elke klasse (behalve de puppyklasse) met een "Uitmuntend" voor de titel Beste Reu. Vervolgens wordt dezelfde procedure gevolgd voor de teven, waar de klassewinnaars met een "Uitmuntend" strijden voor Beste Teef.

De Beste Reu en Beste Teef nemen het daarna tegen elkaar op om de titel Beste van het Ras (BOB) te winnen.

BOG: Best of Group = Beste van de Groep
Alle BOB-winnaars van verschillende rassen komen aan het einde van de middag samen in de erering. Hier strijden ze tegen andere rassen binnen dezelfde rasgroep. De winnaar van deze competitie wordt Beste van de Groep (BOG).

BIS: Best in Show = Beste van de Show
Als je hond Beste van de Groep wordt, mag je deelnemen aan de eindronde samen met de winnaars van de andere rasgroepen. De hond die hier als winnaar uitkomt, wordt uitgeroepen tot Beste van de Show (BIS). Dit is de hoogste eer en een onvergetelijk moment voor elke liefhebber!

Beschikbare titels in Nederland:

Nederlands Jeugd Kampioen (NJK) Deze titel wordt toegekend aan een hond die drie keer de jeugdklasse wint met een kwalificatie “Uitmuntend” onder minimaal twee verschillende keurmeesters. De hond moet tussen de 9 en 18 maanden oud zijn om in deze klasse te mogen deelnemen. Bij het behalen van de NJK-titel ontvangt de hond automatisch één CAC.

Nederlands Kampioen Om Nederlands Kampioen te worden, moet je hond vier CAC’s behalen onder twee verschillende keurmeesters. Een CAC wordt toegekend aan de beste reu of teef. Een reserve CAC (Res. CAC) ontvang je als je hond tweede wordt. Voor deze kampioenstitel mag maximaal één CAC vervangen worden door vier Res. CAC’s.

Nederlands Veteranenkampioen Een hond kan de titel Nederlands Veteranenkampioen behalen door drie keer de eerste plaats te behalen in de veteranenklasse (vanaf 8 jaar), met een kwalificatie “Uitmuntend” onder minimaal twee verschillende keurmeesters.

Jeugdwinner (JW) Deze titel is exclusief te behalen op de Winner-show in Amsterdam. Honden die deelnemen in de jeugdklasse maken kans op de titel. De beste reu en beste teef van ieder ras binnen deze klasse worden gekozen en ontvangen, mits zij een kwalificatie “Uitmuntend” hebben behaald, de titel Jeugdwinner (voor reuen) of Jeugdwinster (voor teven).

Winner (W) De Winner-titel is uitsluitend te behalen op de Winner-show in Amsterdam. De beste reu en de beste teef van ieder ras worden verkozen en krijgen bij een kwalificatie “Uitmuntend” de titel Winner (reu) of Winster (teef).

Veteranen Winner (VW) Ook deze titel is exclusief voor de Winner-show in Amsterdam. De beste reu en beste teef van ieder ras in de veteranenklasse ontvangen, mits zij een kwalificatie “Uitmuntend” behalen, de titel Veteranen Winner (reu) of Veteranen Winster (teef).

Clubwinner (CW) De titel Clubwinner wordt toegekend aan de hond die beste van het ras wordt tijdens de kampioenschapsclubmatch die georganiseerd wordt door de rasvereniging.

Benelux Jeugd Winner Deze titel is te behalen tijdens een Benelux Winner-tentoonstelling. De beste reu en de beste teef van ieder ras in de jeugdklasse worden verkozen en ontvangen, bij het behalen van een kwalificatie “Uitmuntend”, de titel Benelux Jeugd Winner (reu) of Benelux Jeugd Winster (teef).

Benelux Winner Deze titel wordt uitgereikt tijdens een Benelux Winner-tentoonstelling. De beste reu en de beste teef van ieder ras worden geselecteerd en ontvangen, mits zij een kwalificatie “Uitmuntend” behalen, de titel Benelux Winner (reu) of Benelux Winster (teef).

Benelux Veteranen Winner Tijdens een Benelux Winner-tentoonstelling kunnen de beste reu en teef van ieder ras in de veteranenklasse de Benelux Veteranen Winner-titel ontvangen, mits zij een kwalificatie “Uitmuntend” behalen.

Benelux Junior Champion De titel Benelux Junior Champion wordt toegekend nadat een hond twee Benelux Jeugd Winner-titels heeft behaald, en dit in twee van de drie Benelux-landen (Nederland, België en Luxemburg) onder minimaal drie verschillende keurmeesters.

Benelux Champion De Benelux Champion-titel wordt behaald door drie Benelux Winner-titels te winnen, verdeeld over de drie Benelux-landen (Nederland, België en Luxemburg) onder minimaal drie verschillende keurmeesters.

Benelux Veteran Champion Voor de titel Benelux Veteran Champion zijn twee Benelux Veteran Winner-titels vereist, behaald in twee van de drie Benelux-landen (Nederland, België en Luxemburg) onder minimaal drie verschillende keurmeesters.

Internationaal Kampioen (CIB) Een hond kan de titel Internationaal Kampioen (CIB) behalen door vier CACIB’s te winnen in minstens drie verschillende landen, inclusief het land waar de hond is ingeschreven. Deze CACIB’s moeten behaald worden onder drie verschillende keurmeesters. Voor jacht- en gebruikshonden gelden aanvullende eisen: zij moeten minimaal twee CACIB’s behalen in twee verschillende landen en onder twee keurmeesters. Daarnaast moeten ze ofwel een 1e, 2e of 3e prijs halen op een nationale veldwedstrijd of slagen voor het IPO-I examen. Er dient minimaal 12 maanden te zitten tussen het behalen van het eerste en het laatste CACIB.

Internationaal Show Kampioen (CIE) Om de titel Internationaal Show Kampioen (CIE) te behalen, moet een hond vier CACIB’s winnen in drie verschillende landen onder drie verschillende keurmeesters. Ook hier is vereist dat er minimaal 12 maanden zit tussen het eerste en het laatste CACIB. Deze titel kan worden aangevraagd bij de FCI.

De Raad van Beheer heeft een informatieve brochure samengesteld waarin je alles vindt over het showen van honden, inclusief de uitleg van belangrijke showtermen. Daarnaast wordt het belang van een rashond met stamboom in de brochure toegelicht. 

Om (beginnende) exposanten op weg te helpen, is er ook een korte video gemaakt. In deze video krijg je een praktische indruk van hoe een keuring tijdens een hondenshow in zijn werk gaat.