GESCHIEDENIS/OORSPRONG
Het Schipperke, een oorspronkelijk Belgisch hondenras, kent een fascinerende geschiedenis die terug reikt tot de 15e eeuw. Dit kleine en energieke ras, bekend om zijn levendige persoonlijkheid, werd oorspronkelijk gefokt als werkhond. Vooral ambachtslieden in Brussel en omliggende regio’s waardeerden het Schipperke om zijn veelzijdigheid. Het diende als waakhond voor schepen, huizen en bleek dankzij zijn alertheid en moed, ook uitermate geschikt voor het bestrijden van ongedierte. De naam "Schipperke," die letterlijk "kleine kapitein" betekent in het Vlaams, benadrukt zijn nauwe connectie met schippers en boten. Door de jaren heen evolueerde het Schipperke van nuttige werkhond naar een geliefde metgezel, zowel in België als wereldwijd. Dit slimme, onafhankelijke en energieke ras blijft vandaag de dag populair en wordt gekoesterd door hondenliefhebbers overal ter wereld.
Ook deelt zijn oorsprong met de Belgische Herdershonden. Hun gemeenschappelijke voorouder wordt beschouwd als een oud herdershondenras: meestal zwart van kleur, relatief klein van formaat en bekend onder de naam ‘Leuvenaar’. De staart van het Schipperke werd vaak gecoupeerd.
In 1882 werd het Schipperke voor het eerst tentoongesteld in de stad Spa. Het ras kreeg meer bekendheid dankzij de Belgische koningin Maria Henrica, die ervoor zorgde dat het Schipperke populair werd. In 1887 maakte het ras zijn debuut in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. De officiële Rasstandaard werd in 1888 opgesteld door de rasvereniging, die in datzelfde jaar werd opgericht. Hiermee is het de oudste Belgische rasvereniging. Door de jaren heen was het belangrijk om consistentie in het ras te brengen, aangezien er destijds verschillende variëteiten waren, afkomstig uit Antwerpen, Leuven en Brussel. Meer informatie over deze variëteiten vind je onderaan de pagina bij Rasstandaard.
Het oudste bekende geschreven document over dit bijzondere hondenras dateert van vijfhonderd jaar geleden en is afkomstig van de Brusselse monnik Wenceslaus. In deze historische tekst beschrijft hij een kleine, zwarte staartloze hond die destijds enorm geliefd was als huishond, met name onder de ambachtsgilden.
In de middeleeuwen en de eeuwen daarna vond het Schipperke vooral zijn plek bij ambachtslieden, zoals beenhouwers en schoenmakers. Deze vakmensen hadden een grote waardering voor de kleine, zwarte hond met zijn korte, glanzende vacht. Hun bewondering was zó groot dat ze speciaal rijkelijk versierde halsbanden voor hen lieten maken. Daarnaast werden er regelmatig wedstrijden georganiseerd om de mooiste halsband te verkiezen, wat getuigt van de bijzondere band tussen de ambachtslieden en hun trouwe viervoeters.
Het is aannemelijk dat de eerste georganiseerde clubwedstrijden ter wereld met Schipperkes hebben plaatsgevonden. Uit de geschiedenis van de Belgische gilden blijkt namelijk dat al in 1690 de eerste bijeenkomst van Schipperkes en hun eigenaren werd gehouden op de Grote Markt in Brussel.
Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de schoenmakers van het Crispijngilde uit de wijk St. Géry. Dit markeerde het begin van een traditie waarbij Schipperkes en hun baasjes op bepaalde zondagen regelmatig samenkwamen op de Grote Markt.
Op de pagina Boeken vind je o.a. de volgende titels: "Het Schipperke, de kleine zwarte Belg", geschreven door Mevr. Rotgans-Rookmaaker, en "Het Schipperke", geschreven door Dr. Pollet. Deze boeken vormen een waardevolle bron van informatie over de rijke geschiedenis van onze geliefde zwarte metgezellen.
"Historisch Portret", geschreven door mevrouw Ria Hörter